Umjesto čestitke - POZIV ZA BUĐENJE

28.02.2018.

Umjesto čestitke - POZIV ZA BUĐENJE

Umjesto čestitke - POZIV ZA BUĐENJE

Sutra se navršava punih 26 godina od dana, kada je 99,44% građana potvrdno odgovorilo na pitanje: 'Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'

Riječ je o referendumu, kojem se odazvalo 64,31% građana BiH, čime je Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država, sa republičkim uređenjem u kojoj će svi njeni građani biti jednakopravni. Tako je BiH od svog spominjanja 1180. godine kao nezavisna kraljevina, postala nezavisna i suverena država, koja je već 6. aprila kao takva bila priznata od država tadašnje Evropske ekonomske zajednice, a isto je učinjeno i dan kasnije od strane SAD. Prošla je težak i trnovit put od momenta kada se njena zastava po prvi put u historiji zavijorila u Ujedinjenim narodima, do njenog današnjeg stanja kada „muke muči“  da bi postala članica Evropske Unije i Euroatlantske porodice zemalja.

Njene prirodne ljepote i bogatstva, na kojima nam zavide i mnoge razvijene zemlje, poput rijeka i planina, slavnih sportskih, estradnih i kulturnih imena, velikog broja visokoobrazovanih stručnjaka, duge historije i tradicije, svjedoče vrijednost i značaj ove zemlje i njenih naroda! Međutim, činjenica da je ova zemlja izrodila dobitnike Nobela, Oskara, akademike i profesore priznate od Amerike do Kine, tjera nas na pitanje u čemu je problem u ovoj državi i kako smo pali na ovako niske grane???

Dok se ovih dana proslavljaju dani općina i gradova u našoj Krajini, svima su usta (a i stranice) puna slatkih riječi i želja, a problemi građana padaju u drugi plan. Takva situacija je nažalost i u ostalim dijelovima naše BiH.

Kako smo dopustili da uvozimo flaširanu vodu, mlijeko, meso, povrće i još mnogo toga iz drugih zemalja, pri tom ni najmanje ne štiteći domaće proizvođače koji često nude mnogo kvalitetnije i bolje proizvode?

Kako smo dopustili da idemo na skijanje po tuđim planinama, a naše olimpijske ljepotice zjape poluprazne. Kako smo dopustili da Zlatan Ibrahimović, Haris Seferović, Nihad Đedović, Mirko Alilović, Marin Čilić i mnogi drugi nose zastave drugih država? Je li sramota da naši doktori, kako oni sa iskustvom, tako i oni puni mladosti i tek stečenog znanja, odlaze u zemlje EU i liječe njihove građane, jer u ovoj državi nemaju budućnost?

Jesmo li uopšte svjesni toga, da umjesto reklama i EPPa na televiziji gledamo pozive za skupljanje pomoći bolesnoj djeci i humanitarne brojeve koji se vrte po društvenim mrežama, jer nam zdravstveni sistem 'nema novca' da liječi svoje osiguranike, ali zato pojedinci na pozicijama imaju cijele vozne parkove, pa čak i avione?!

Je li normalno da roditelji dižu kredite kako ne bi rušili snove svojoj djeci, da bi ona mogla učestvovati na sportskim takmičenjima i olimpijadama znanja po svijetu, jer sistem za takve ne izdvaja novac, ali je zato povoljna klima za nicanje kladionica na sve strane jer ih neće ukinuti iako ne plate poreze. Hoćemo li se zamisliti nad sobom, kad vam kažem da se u našoj državi samo termin za vizu u Njemačku čeka godinu dana, a slike redova ispred slovenskog Konzulata u Banja Luci za kartu u jednom pravcu preplavile društvene mreže?! Pa nije li to dovoljan poziv za buđenje?!

Ovo su samo neka od pitanja na koje nema pametnog odgovora, jer se iste greške ponavljaju već dugi niz godina, i sudeći po svemu, broj ovakvih pitanja se može samo povećavati, a nikako smanjivati. Zasigurno nije ugodno slušati ta pitanja, pogotovo onima koji su odgovorni, ali je to naša realnost, i ne postavljamo ih osim zbog želje da nam se svima popravi stanje!

U tom smislu, građanima BiH, kako onima u zemlji, tako i onima u dijaspori (kojih je nažalost svakog dana sve više), čestitamo Dan nezavisnosti, ali još bitnije od toga, upućujemo iskrene želje; da zajedničkim snagama ispravimo sve ove anomalije i radimo na boljitku, i stvaranju bolje budućnosti za našu djecu, da u godinama koje dolaze i njima ne budemo morali slati čestitke po EU i dalekom svijetu.

Neka se PLAVO – ŽUTA zavijori na sve strane. SLOŽNO! Za svoj grad, za svoju Krajinu, za svoju Bosnu i Hercegovinu.

 

                                                                                                                                            Portparolka

                                                                                                                                     Šejla Muratović