TREĆI KONGRES DNZ BIH - Izabrano rukovodstvo Stranke!

24.12.2017.

TREĆI KONGRES DNZ BIH - Izabrano rukovodstvo Stranke!

Saopćenje DNZ BiH u povodu održavanja III Kongresa stranke

Promovirana Krajiška orijentacija DNZ BiH – Ravnopravna Krajina u Evropskoj BiH!

 

U Velikoj Kladuši je u subotu, 23.12.2017. godine održan III Kongres Demokratske narodne zajednice Bosne i Hercegovine na kojem je izabrano novo rukovodstvo stranke i utvrđeni prioriteti političkog rada i djelovanja stranke u narednom četverogodišnjem mandatu.

Delegati III Kongresa DNZ BiH su povjerenje za vođenje stranke u naredne četiri godine ukazali Admilu Mulaliću, dosadašnjem v.d. predsjedniku stranke, dok su za potpredsjednike stranke izabrani Kenan Keserović, Dinko Ljubijankić, Šejla Muratović, Azra Kudić-Keserović i Milica Kecman. Delegati su izabrali i devet članova Predsjedništva stranke, kao i pet članova Nadzornog odbora.

Na Kongresu je promoviran i novi politički put Demokratske narodne zajednice BiH pod motom 'Ravnopravna Krajina u evropskoj BiH', čiju okosnicu čini fokus na bosansku Krajinu koja je posljednjih decenija izolovana, ekonomski i politički opustošena i prepuštena nebrizi viših organa vlasti u BiH.

DNZ BiH je stava da takav odnos Krajina i Krajišnici ne zaslužuju i da je krajnje vrijeme da se takvom odnosu prema ovom dijelu Bosne i Hercegovine stane ukraj. U tom smislu kroz izmjene i dopune Statuta DNZ BiH to opredjeljenje i krajiška orijentacija DNZ BiH je i zvanično potvrđena i postaje okosnica političkog rada i djelovanja stranke.

Delegati III Kongresa usvojili su Deklaraciju o ravnopravnoj Krajini u Evropskoj BiH, kao i Deklaraciju o imperativnom stvaranju ambijenta za ubrzani rast investicija, razvoja i zapošljavanja u BiH. Ovim deklaracijama pobliže se definišu ključni stavovi DNZ BiH po pitanju nove političke orijentacije DNZ BiH, posebno u oblastima ekonomskog razvoja i zapošljavanja, učešću dijaspore u razvoju Bosne i Hercegovine, ekologije, kulture, obrazovanja i sporta. Posebno se naglašava problem iseljavanja stanovništva koje u potrazi za boljim životom svakodnevno odlazi iz Bosne i Hercegovine što je problem pred kojim vlasti u BiH zatvaraju oči i ne poduzimaju ništa kako bi se šteta koja pritom nastaje makar ublažila.

DNZ BiH i njeni predstavnici na svim nivoima vlasti nastaviće se boriti kako bi se Krajini osigurao status ravnopravne regije u BiH i kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na svome evropskom putu. To je obaveza svih Krajišnika, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost jer su samo zajednički rad i zalaganje garant izgradnje razvijenog društva i ravnopravne Krajine u evropskoj Bosni i Hercegovini.

   

   PRESS  DNZ BiH