Saopćenje za javnost

16.11.2018.

Saopćenje za javnost

Saopćenje za javnost

DNZ BiH – Krajiška stranka, sa žaljenjem, obavještava javnost da je zbog prigovora koji smo u vrijeme izborne kampanje uputili na rad JP Radio televizija Velika Kladuša istima izrečena novčana kazna u visini od 5.000 KM.

Slušaocima RVK poznato je kako ova javna medijska kuća već dugi period vrlo pristrasno nastupa preferirajući jedino i isključivo lokalnu vlast. Taj negativni i sluganski trend RVK posebno je došao do izražaja u vrijeme izborne kampanje kada su pojedini državni službenici i lokalni funkcioneri otvoreno agitovali za jedan politički subjekt a čemu smo se mi iz DNZ BiH – Krajiške stranke odmah, u tom periodu, otvoreno i javno suprostavili.

Obzirom da upravljačke strukture ovoga JP nisu adekvatno reagirale već su nastavili sa praksom preferiranja lokalnih funkcionera samo jednog političkog subjekta to smo bili prinuđeni obratiti se Centralnoj izbornoj komisiji koji su naš prigovor proslijedili nadležnoj Regulatornoj agenciji za komunikacije a oni su u konačnici, nakon provedene istrage, JP RVK izrekli novčanu kaznu u visini od 5.000 KM.

Ovakvu odluku Regulatorne agencije za komunikacije bi pozdravili kada bi ova novčana kazna bila plaćenja iz džepova nadležnih u RVK ili iz džepova njihovih nalogodavaca. Obzirom da znamo kako će kazna biti plaćenja iz budžeta, što znači iz džepova sviju nas građana Velike Kladuše, zbog toga izražavamo žaljenje uvjereni da će uprava ovoga JP izvuće zaključke i pouke te se suprostaviti svakom nasrtaju na njihovu novinarsku slobodu, nezavisnot, profesionalnost i nepristrasnost. Uvjereni smo kako će radio Velika Kladuša ipak nastaviti uređivačkom politikom koja 'spaja ljude' i gradove.

DNZ BiH – Krajiška stranka preko svojim vijećnika u OV Velika Kladuša zatražit će odgovornost sviju koji su učestvovali u ovim nečasnim radnjama a što je rezultiralo novčanom kaznom za JP RVK u visini od 5.000 KM a koju ćemo u konačnici platiti mi građani općine Velika Kladuša.

Prilog : - akt RAK broj : 03-29-2692-6/18 od 01.11.2018. godine - klik na link http://www.dnzbih.ba/files/RAK-kazna%20RVK.pdf

PR DNZ BiH – Krajiška stranka