Saopćenje za javnost

22.02.2018.

Saopćenje za javnost

Cijeneći herojsku prošlost naše Krajine, po kojoj smo kao Krajišnici prepoznatljivi u BiH i šire, a osobito herojske i slavne historije Velike Kladuše,  oglašavamo se  povodom Dana Općine

SAOPĆENJEM ZA JAVNOST

Velika Kladuša je zbog svog izuzetnog položaja i povoljnih prirodno - geografskih osobina, bila naseljena  još u davnoj prošlosti, na šta jasno ukazuju brojni kulturno - historijski spomenici na ovom području. Kladuški grad se spominje kao takav prvi put u pisanim izvorima davne 1280. godine. 

Naime, još od pamtivijeka čovjek ovog podneblja je prkosan i ponosan i ne savija svoju kičmu pred nijednim stvorom niti silom. Slikovit primjer toga je činjenica za koju mnogi ne znaju - da su moćne Osmanlije cijeli 16. vijek bezuspješno pokušavali osvojiti Kladuški grad. Kladušku tvrđavu su zauzeli tek 1633. godine, dok je srednjovjekovna Bosna pala još 1463. godine pod vlast Osmanskog Carstva.

Ne zaboravimo dragi Kladuščani da je ovaj grad tokom Austro - ugarske okupacije 1878. godine, pred kojom su i mnogo jače zemlje i narodi strepili, pružio najduži i najžilaviji otpor! Znajmo i da je u Drugom svjetskom ratu, kada je fašizam harao Evropom, Velika Kladuša bila mjesto otpora, i da je oslobođena na 23. Februar 1942. godine. Danas se taj datum obilježava kao Dan Općine Velika Kladuša.

Prisjećajući se ne tako davne prošlosti kada je Velika Kladuša bila mjerilo drugim gradovima svojim razvojem, izgradnjom, ulaganjem u obrazovanje, zapošljavanjem, kulturnim dešavanjima izražavamo žaljenje što smo sada mjerilo za negativne osobine, a nikako za navedene.

U želji da vratimo dane kad smo bli uzor drugim općinama, obraćamo se svim građanima ovog ponosnog grada, i kažemo: 'Znajte da ste potomci slavnih heroja. Zato budite ponosni, jer uistinu imate razlog. Ne dozvolite da vas pojedinci odvode s puta sreće, uspjeha i jedinstva! Ovaj narod je jedno tijelo i zato krenimo zajedno u prosperitet. Kao stranka koja stavlja našu rodnu grudu u fokus, a ne koristi je za političke igrice, želimo boljitak za Veliku Kladušu i želimo stvoriti ambijent za naše mlade, da prestanu bježati iz ovih krajeva! To možemo uspjeti samo zajedničkim naporima, ujedinjeni u uspješnoj budućnosti.'

U tom smislu, uz najljepše želje, čestitamo vam Dan Općine!

                                                                                                                                                Portparolka

                                                                                                                                     Šejla Muratović