Saopćenje za javnost

18.02.2018.

Saopćenje za javnost

Demokratska Narodna Zajednica BiH - Krajiška stranka izdaje sljedeće:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Jučer su u Glavnom uredu Demokratske narodne zajednice BiH  – Krajiške stranke održane Vanredna sjednica Predsjedništva DNZ BiH i Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora DNZ BiH. Na Vanrednoj sjednici je donesena odluka o izboru članova Glavnog odbora DNZ BiH, gdje su u isti izabrani: Vinko Petrović iz Banja Luke, Safet Ćatić iz Velike Kladuše, Hasan Ćufurović iz Velike Kladuše, Haris Kudić iz Velike Kladuše, te Mehmed Kajtezović iz Cazina. Na Konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora DNZ BiH – Krajiške stranke razmatralo se o Prijedlogu Odluke o verifikaciji mandata članova GO DNZ BiH, koji je u konačnici i usvojen.  

Izvršen je i izbor i imenovanje predsjednika Glavnog odbora DNZ BiH – Krajiške stranke, za kojeg je imenovan Kenan Keserović iz Velike Kladuše, dok je izbor i imenovanje potpredsjednika GO DNZ BiH odložen za naredno zasjedanje.

Zbog imenovanja Huseina Hadžića za Generalnog sekretara DNZ BiH izvršeno je kooptiranje Nijaza Nuhanovića iz Velike Kladuše za člana Predsjedništva DNZ BiH, nakon čega je i usvojen Prijedlog odluke o verifikaciji njegovog mandata kao člana GO DNZ BiH.

Dan ranije je održan i sastanak mladih DNZ BiH. Društvena situacija po pitanju mladih u BiH, a posebno u našoj Krajini, nikad nije bila lošija. Problematika koja generira tako lošu situaciju je uistinu široka i alarmantna. Tokom druženja, mladi su vrlo brzo detektirali goruće probleme koji ih se tiču: lošeg kvaliteta obrazovanja, slabog ili nikakvog ulaganja u obrazovanje, velike nezaposlenosti mladih kadrova svih struka, ogromna raširenost korupcije i mnoge druge probleme koji se tiču mladih ljudi.  Nije dugo trebalo, da bi se svi složili, da su ovo glavni uzroci najvećeg problema Bosne i Hercegovine, koji će na duge staze gledano, biti koban za našu zemlju – masovno iseljavanje stanovništva u zemlje Evropske Unije.  Činjenica je da danas svi iseljavaju, i mladi i stariji, ali isto tako znamo da najveći udio čine mladi visokoobrazovani kadrovi koji su prinuđeni da svoj kruh traže u Njemačkoj, Austriji i slično. Učesnici su se prisjetili i arogantne izjave: ''Kome se ne sviđa, eno mu Izačića!'' Kao da je i naslućeno, pa su mladi, a i stariji, pohrlili i na Izačić i na Maljevac tražeći svoju egzistenciju u manje korumpiranom društvu.  Žalosno je da naša omladina mora napuštati svoju zemlju, i da drugim zemljama tako poklanjamo obrazovan i stručan kadar u koji su uložene stotine hiljada maraka. Zbog toga, odlučni smo u namjeri da zaustavimo taj negativan trend, te smo to u ugradili u našu platformu rada, a imamo viziju i metode da to zaustavimo.

Stoga raduje činjenica da mladi, sposobni i obrazovani ljudi to kod nas prepoznaju i žele da budu dio tog ''spasilačkog tima''. Ovom prilikom je izvršeno potpisivanje pristupnica, na osnovu čega se DNZ BiH može pohvaliti sa prilivom novih članova, kojih je svakog dana sve više.  Sa druženjima i sastancima, te izvještavanjima javnosti DNZ BiH želi pokazati i dokazati svoje ozbiljne i pozitivne namjere o rješavanju problema i stvaranju boljeg i sigurnijeg ambijenta za sve, uključujući i one koji još uvijek žive u zabludi i vjeruju u prazne priče.

                                                                                                                                                           Portparolka

                                                                                                                                     Šejla Muratović