SAOPĆENJE ZA JAVNOST

21.10.2017.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Demokratska narodna zajednica Bosne i Hercegovine izdaje slijedeće:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Danas se navršava još jedna tužna godina od prerane smrti doktorice Hafeze Sabljaković, dugogodišnje članice DNZ BiH i istaknute krajiške političarke i borca za ljudska prava. Doktorica Sabljaković je bila suosnivačica Demokratske narodne zajednice, i od njenog osnivanja 1996. godine članica najužeg rukovodstva stranke. Smrću doktorice Sabljaković, prije svega Krajina a zatim i cijela Bosna i Hercegovina, izgubila je istaknutog društevnog i političku aktivistu, do kraja posvećenog borbi za zaštitu prava najranjivijih kategorija društva. Njenom smrću DNZ BiH je izgubila jednog od svojih najvrijednijih članova, a svi mi iskrenog prijatelja i prije svega dobrog čovjeka.

U svojih pet uzastopnih mandata, koliko je bila birana na izborima u Bosni i Hercegovini, doktorica Sabljaković je pokazala i dokazala da žena u Bosni i hercegovini može biti i uspješan ljekar, uspješan političar, uspješna majka i vrijedan član društva. Posebno se angažirala u sferi ravnopravnosti spolova, predvodeći i koordinirajući aktivnostima za osnivanje Kluba parlamentarki FBiH, a to je bio prvi međustranački klub u historiji Bosne i Hercegovine oformljen kako bi prevladao političke razlike i radio na poboljšanju svakodnevnog života svih građana, a naročito žena. Za njen angažman dodijeljena joj je i Specijalna nagrada za poseban doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u BiH za 2014. godinu.

Lavovski se borila za prava obespravljenih. Antologijska je njena borba za ostvarivanje prava pripadnika NO što je u konačnici, 04. maja 2005. godine, rezultiralo presudom Ustavnog suda F BiH u korist ove populacije. 

Pamtit ćemo našu Hafezu kao hrabru, pravednu, odvažnu i iznad svega humanu osobu. Želimo joj vječni mir i nezaborav.

 

Rukovodstvo i članovi Demokratske narodne zajednice BiH