Saopćenje za javnost

02.08.2017.

Saopćenje za javnost

Premijer, Husein Rošić dao garancije,

samo je pitanje ko će i kada isplatiti cijenu od 2,50 KM koje je obećao?!

 

Demokratska narodna zajednica BiH pozdravlja raniji dogovor predstavnika udruženja malinara i premijera USK-a, Huseina Rošića oko najniže zagarntovane otkupne cijene maline od 2,5 KM po kilogramu za ovu godinu a koji je prihvaćen od većine prisutnih na tadašnjem održanom sastanku, ujedno i osuđujemo sporost i bahatost realizacije obećanog jer nažalost i ovo usmeno obećanje nije ispoštovano. Proizvođači malina ni danas ne znaju otkupnu cijenu maline, iako je obećano da će ona iznositi 2,5 KM i dalje negativna razlika između proizvodne i otkupne cijene malina muči i 'male i velike' proizvođače.

Žalosno je da danas jedan malinar je primoran ili uništiti plantaže ili maline prodavati po cijeni koju ni sam ne zna za koliko, te da nadležni, još nisu našli za shodno da kreiraju neophodne mjere sa ostalim akterima u lancu proizvodnje radi ispunjavanja obećanog ali i poboljšanja položaja naših malinara. Toliko o brizi Premijera, njegovim obećanjima i pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Nezadovoljstvo proizvođača maline, njihove protestne mjere posljedica je nepoštenog, nemarnog odnosa svih nadležnih prema njima.

Demokratska narodna zajednica BiH poziva Vladu i Premijera da se izvuku ispod staklenog zvona i obećano ispoštuju, te da prestanu svojim (ne)radom kažnjavati poljoprivredne proizvođače.

Ljudi su siti laži i obećanja, hoće li Vlada dozvoliti da znoj, trud, mukotrpan rad i hiljade kilograma maline propadne, koliko će porodica ostati bez prihoda koji su trebali ostvariti branjem i prodajom maline, koliko će proizvođača biti u minusu, ko će odgovarati za velike gubitke i uništene plantaže malina?!

Premijeru da li ste Vi i Vlada koju predstavljate spremi snositi navede gubitke ili ćete opet smisliti novo obećanje, samo je pitanje ko će Vam povjerovati, vrijeme je da se ugledate na pozitivne primjere Vaših kolega iz drugih kantona!

 

Press služba DNZ BiH