Saopćenje za javnost

31.01.2017.

Saopćenje za javnost

’’Tresla se gora, rodio se miš’’, sad vjerovatno nema boljeg i kraćeg naziva da se opiše ishod ove vještačke drame u režiji pojedinica nove koalicione većine koju čine: SDA, SBB, DF i Laburistička stranka BiH.

Demokratska narodna zajednica BiH prije svega najoštrije osuđuje kršenje Ustava USK i Poslovnika Skupštine USK od strane nove koalicione većine.

Ho-ruk sistem predlaganja važnih tačaka dnevnog reda, kao što je rekonstrukcija Vlade je rezultat koji razbija i posljednju iluziju u sposobnost aktuelnog upravljačkog tima da Kanton kojim rukovodi izvuče iz duboke ekonomske, društvene i moralne krize.

Rekonstrukcija nije obavljena na osnovu nekog dugoročnog plana i programa, koji bi obuhvatio pozitivne promjene. To možemo vidjeti iz 'obimnih' biografija predloženih ministara koje sadrže pet do šest rečenica, a sutra očekujemo da tako iskusni ljudi vode ovaj Kanton.

Upravo je to dokaz da novom koalicionom većinom vladaju lični interesi, a interesi građana ovog Kantona, kao što su socijalna pitanja, masovan odlazak porodica u strane zemlje nemaju mjesta da budu tačke dnevnog reda i teme od važnosti za ovaj Kanton. Kadrovska politika nove parlamentarne većine ovim činom je pokazala svoju nezainteresiranost za rješavanje stvarnih problema naših građana.

Demokratska narodna zajednica BiH nije sebi mogla dozvoliti da bude dio politike koja ukazuje da je u pozadini ove rekonstrukcije bio drugačiji cilj, a to je nestručnost, neprofesionalizam i podobnost koji su glavna karakteristika nove većine .

Nećemo sebi dozvoliti da budemo dio onih koji u prvi plan stavljaju rješavanje ličnih interesa, a ne interesa građana, zato pozivamo Premijera i novu koalicionu većinu da se konačno okrenu rješavanju stvarnih problema građana USK.

 

Press služba DNZ BiH