Saopćenje za javnost - Kluba vijećnika DNZ BiH

26.04.2018.

Saopćenje za javnost - Kluba vijećnika DNZ BiH

LABURISTI I NJIHOVI TRABANTI PROTIV OPLJAČKANIH

VELIKOKLADUŠKIH RADNIKA I DIONIČARA

 

Na XIX sjednici Općinskog vijeća općine Velika Kladuša, Klub vijećnika Demokratske narodne zajednice BiH – Krajiške stranke, preko vijećnika mr. Dinka Ljubijankića, pokrenuli su Inicijativu kojom se od Općinskog vijeća tražilo usvajanje zaključka da općinski načelnik, koji se kako sam tvrdi nalazi na čelu tima od 50 eksperata svjetske relevancije, u saradnji sa Vladom FBiH iznađe modus za uvezivanje radnog staža  radnicima i dioničarima Velikokladuških poduzeća Agrokomerc, Saniteks, Grupex i Kladušnica te da ovih, na hiljade, nesretnika mogu otići u zasluženu mirovinu.

Vijećnici Laburističke stranke, koja se uz to naziva i radničkom strankom, bez razmišljanja su odbili ovu humanu Inicijativu a uz to su sasuli salve laži i uvreda na račun onih koji su samo željeli, opljačkanim radnicima i dioničarima, pokušati osigurati koliko-toliko bezbrižnu budućnost i život. Jasno nam je da sit gladnog ne razumije. Jasno nam je i da oni koji su otuđili i prisvojili višemilionsku imovinu dioničara Agrokomerc d.d. u Republici Hrvatskoj, sa kojom opet podmiruju svoje milionske poreske dugove u RH, nikada nisu i da nikada neće razmišljati ili pomoći onima koji su svojom krvlju i svojim znojem tu imovinu stvarali i gradili.

Javno pitamo u što je utrošeno 250.000KM koje su krajem prošle godine sa budžeta općine Velika Kladuša uplaćena na račun Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d. Velika Kladuša kojime suvereno gospodari od osnivanja pa do danas Zatvorenik, kako ga imenovaše njegovi laburisti na posljednjoj sjednici OV, a današnji općinski načelnik i njegovi mnogobrojni savjetnici. Taj novac je i naš novac i građani moraju znati u što je utrošen! Odgovorite kakvu korist su imali obespravljeni dioničari Agrokomerc d.d. kojih je iz dana u dan sve manje i manje bez da su dočekali ostvarivanje svojih prava koje im obećavate već punih 20 godina. Vi im samo otežavate i produžavate muku te obilato, sa njihove grbače, gomilate svoje bogatstvo. Javno pitamo ne bi li bilo korisnije i humanije da ste tih 250.000KM, zajedno sa isto toliko planiranih novaca ove godine, znači ukupno 500.000KM, usmjerili upravo za uvezivanja radnog staža opljačkanim radnicima i dioničarima?

DNZ BiH – Krajiška stranka javno poziva Laburističku stranku da smo spremni na javno sučeljavanje argumenata o tome koliko je ko učinio u borbi za radnička prava, pogotovo obespravljenih dioničara Agrokomerc d.d. Velika Kladuša. Spremni smo da termin javnog sučeljavanja odrede laburisti jer smo svjesni da su previše zauzeti putovanjima i odlascima svojim domovima i obiteljima u Republiku Hrvatsku, pogotovo sada kada su intenzivne pripreme za ljetnu sezonu na Jadranu. Nekretnine, otete i prisvojene, od obespravljenih dioničara Agrokomerc d.d. Velika Kladuša moraju biti spremne za iznajmljivanje turistima. Turtistička sezona će, tvrde stručnjaci, biti rekordna a obespravljeni dioničari i radnici i dalje će čekati na bolje sutra.

 

                                                                                                PREDSJEDNIK KLUBA VIJEĆNIKA

                                                                                  DNZ BiH – KRAJIŠKE STRANKE

                                                                                                 Braco Kordić