Saopćenje za javnost - čestitka povodom Međunarodnog dana žena – 8. Mart

07.03.2018.

Saopćenje za javnost - čestitka povodom Međunarodnog dana žena – 8. Mart

Iako svakog dana treba insistirati na ravnopravnosti spolova, sutrašnji dan je važan historijski datum koji nam treba poslužiti da se podsjetimo zbog čega se obilježava 8. Mart i šta se tim datumom ukazuje.

Nekadašnja situacija u svijetu koja je potiskivala ženu u podređeni položaj je dovela do početka borbe koja je trajala godinama, i koja još uvijek traje. Još od davne 1857. godine, žene u New Yorku su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Protesti su nastavljeni i narednih godina, a najpoznatiji se desio 1908. godine kada su marširanjem kroz New York tražile kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Neke od njih su ovakvo ponašanje platile i vlastitim životom, da bi generacijama koje dolaze osigurale normalniji život. Rezultat žrtvovanja se pokazao 1910. godine, tj. održavanjem prve međunarodne ženske konferencije u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te  je ustanovljen 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.  Ovo je bio dobar poticaj da i žene u Evropi zatraže svoja prava, te je već naredne godine počela borba za pravo glasa u evropskim državama. U godinama koje su dolazile žene su se izborile za mnoga prava, ali nažalost još uvijek se bore sa raznim predrasudama, poput onih da manje zarađuju od svojih muških kolega, pa do zlostavljanja, uznemiravanja, a postoje i države gdje su žene uskraćene i za svoja osnovna prava.

Što se tiče naše države značajan je 11. august 1945. godine, kada su žene u Jugoslaviji, a samim tim i u svim državama nastalim njenim raspadom, pa i BiH, dobile pravo glasa. Međutim, i danas u BiH žene na listima jedva da popunjavaju i propisanu kvotu. Što se toga tiče, DNZ BiH – Krajiška stranka se može ponositi i sa zadovoljstvom istaći kako njeno Predsjedništvo čine tri obrazovane dame, uz visok postotak ženskih kandidata na izbornim listama.

Iako borba za jednaka prava još uvijek nije završena, današnja žena je hrabra, jaka, samostalna i obrazovana.  Žena je borac koja izgleda nježno, a spremna je da ponese sve terete koje joj život pruža. Zato drage majke, žene, djevojke, ne dopustite da vas neko potcjenjuje i ima moć nad vama. Neka se vaš glas daleko čuje. Znajte da ste posebne kao biseri čuvani u morskim dubinama. Iako je ovo dan koji je lijep povod za poklone i podsjećanja na prava žena, znajmo da je svaki dan – dan žena. Da je svaki dan ispunjen dobročinstvom žena - majki, supruga, kćeri, sestara. One – žene, čine polovinu čovječanstva, a drugu polovinu rađaju i odgajaju.  Neka i ovaj Međunarodni dan žena bude podsjetnik na tešku borbu i njene rezultate, kao i poticaj za nastavak borbe, uz najiskrenije i najljepše čestitke koje vam upućuje Demokratska narodna zajednica – Krajiška stranka. Uz čestitku poručujemo da svaki dan bude dan žena, i da se svakog dana prema njima lijepo ophodi kao ovog dana.

                                                                                                                              

                                                                                                                                 Portparolka

                                                                                                                                     Šejla Muratović