Saopcenje za javnost povodom - 09. maja - Medjunarodnog dana pobjede nad fasizmom i Dana Evrope

09.05.2017.

Saopcenje za javnost povodom - 09. maja - Medjunarodnog dana pobjede nad fasizmom i Dana Evrope

Povodom 09. maja - Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Demokratska narodna zajednica BiH izdaje sljedeće:

Saopćenje za javnost

Demokratska narodna zajednica BiH svim građanima Unsko- sanskog kantona i građanima Bosne i Hercegovine, a posebno borcima NOR-a, povodom  09. maja - Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope upućuje iskrene čestitke.

Mi kao građani Bosne i Hercegovine imamo veliku obavezu da njegujemo ovu tradiciju i pamtimo slavnu prošlost naše zemlje i herojsku borbu naših naroda protiv fašizma, jer blagodati te borbe i danas uživamo.

Naša je dužnost da nastavimo tradiciju obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i ne samo pobjedom nad fašizmom, nego pobjedom nad idejom na kojoj su se zasnivali svi fašistički pokreti, ideji da je neka nacija superiornija nad drugim nacijama i da se političko nasilje i zastrašivanje koriste kao sredstvo za postizanje ciljeva.

Demokratska narodna zajednica BiH najoštrije osuđuje fašizam, kao zlo koje njeguje mržnju, netrpeljivost, netoleranciju, nepoštivanje neistomišljenika, šovinizam i slično.

Ovom najvećem neprijatelju slobode moramo se oduprijeti porukama solidarnosti, razumijevanja i tolerancije a Dan pobjede nad fašizmom treba da slavimo kao najveći praznik čovječanstva.

Demokratska narodna zajednica BiH iskazuje svoju čvrstu opredijeljenost za Bosnu i Hercegovinu koja će nastavi baštiniti evropske vrijednosti: slobodu, jednakopravnost i demokratiju, kao i vrijednosti antifašizma.

Pozivamo sve iskrene Bosance i Hercegovce, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost, da se zajedno svim snagama odupremo nastojanjima nekih mračnih političkih sila koje nastoje da našu zemlju, naše tradicionalno opredjeljenje za antifašizam i slobodu svih ljudi dovedu u pitanje.

Moramo jasno pokazati i dokazati svijetu da fašizam u BiH nije dobrodošao i našu jasnu opredijeljenost za pridruživanje porodici evropskih naroda kojoj smo oduvijek pripadali!

PRESS SLUŽBA DNZ BiH