Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

08.05.2018.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Povodom 09. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Demokratska narodna zajednica BiH- Krajiška stranka  izdaje sljedeće:

Saopćenje za javnost

'Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope'

 

Demokratska narodna zajednica BiH – Krajiška stranka svim građanima Unsko sanskog kantona i građanima Bosne i Hercegovine, a posebno borcima NOR-a, povodom  09. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope upućuje iskrene čestitke.

U svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, s obzirom na to da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Taj datum označava godišnjicu historijske 'Schumanove deklaracije'. Obilježavanjem ovog datuma slavi se mir i jedinstvo u Evropi.

Naša dužnost je da njegujemo, poštujemo evropske vrijednosti slobodu, jednakopravnost i demokratiju, kao i vrijednosti antifašizma, a koje smo dobili u nasljeđe od onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu i protiv fašizma. Na idejama slobode, mira, jednakopravnosti, pravde započeta je izgradnja Evropske unije, zajednice zemalja i naroda  čijem članstvu teži i Bosna i Hercegovina.

Ujedinjeni moramo zajedno braniti naše interese, jer samo zajedničkim i predanim radom možemo stvoriti bolju i perspektivniju Krajinu i Bosnu i Hercegovinu. Pozivamo sve iskrene Bosance i Hercegovce, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost, da se zajedno svim snagama odupremo nastojanjima nekih mračnih političkih sila koje nastoje da našu zemlju, naše tradicionalno opredjeljenje za antifašizam i slobodu svih ljudi dovedu u pitanje.

Moramo jasno pokazati i dokazati da fašizam u Bosni i Hercegovini nije dobrodošao i našu jasnu opredijeljenost za pridruživanje porodici evropskih naroda kojoj smo oduvijek pripadali!

 

PRESS SLUŽBA DNZ BiH